Tuinaanleg

Voor velen is het aanleggen van een tuin een belangrijke stap waar ze geen beginnen aan zien. Gedurende vele jaren blijft de tuin er dan ook verloederd bijliggen of wordt gras gezaaid in afwachting van beslissingen. Als mijn klanten me vragen waar ze best mee beginnen, dan zeg ik hen altijd dat er enkele elementen zijn die je best op voorhand in orde brengt.

1. Het inplanten van een regenput. Als we een beetje ecologisch te werk willen gaan dan plaatsen we een regenput onder de grond. Van dit regenwater kunnen we in een latere fase gebruik maken om de planten in de tuin te voorzien van water.

2. Het aanleggen van nutsleidingen. Ik adviseer mijn klanten altijd om ook enkele wachtbuizen aan te leggen op de plaatsen waar je graag verlichting of fonteinen wil. Dit voorkomt dat na het aanleggen van de tuin opnieuw graafwerken moeten gebeuren om een fonteintje aan te leggen.

3. Het bestuderen van de ondergrond. Hieruit kan zeer veel informatie worden afgeleid. Zo zal ik in sommige watervaste bodems geen planten voorzien die niet zoveel water nodig hebben. Terwijl in meer moerassige ondergronden misschien zelfs boomsoorten zal kiezen die juist wel meer water opnemen, dan denk ik aan Elzen en Wilgen zodat de grond sneller toegankelijk wordt gemaakt.

Als al deze gegevens geweten zijn, dan kan hieruit een mooi ontwerp worden ontwikkeld waar je in de loop der jaren zeer veel genieten van hebt en waar veranderingen in de toekomst geen problemen vormen omdat de wachtbuizen alreeds klaarliggen.