Tuinontwerp

Een tuin ontwerpen op zich kan in principe iedereen. Echter voor je begint moet er toch eerst worden stil gestaan omtrent een concept, een visie. Dit concept zal in de latere fases helpen beslissingen nemen waardoor een tuin wordt verkregen waar een samenhang aanwezig is. Hierbij ga ik meestal als volgt te werk.

1. Afhankelijk van de grootte van de tuin maak ik de beslissing of er verschillende sferen en landschapskamers mogelijk zijn. Hierbij wordt meestal volgens seizoenen gewerkt waarbij enkele seizoenen hun stempel op de tuinkamer kunnen plaatsen.

2. Als volgende stap kies ik waar ik welke tuinkamer wil positioneren en hoe ik die voor ogen hou. Zo kan je bijvoorbeeld een zomer-tuinkamer hebben waar een verhard gedeelte aanwezig is voor een tafel en een barbecue, terwijl de winter-kamer eerder met planten zal werken die bladvast zijn in wintertoestand met hierin de aanwezigheid van een bank om even te genieten in de zon.

3. Eenmaal de kamers vastliggen wordt de vorm en ondergrond bepaald. Een tuin is meer dan een grasveld met een aangelegde terras. Creativiteit zorgt hierbij voor de meerwaarde waardoor je niet enkel in je huis leeft, maar ook kan genieten van één of meerdere tuinkamers.

4. Pas als laatste stap worden de planten gekozen die deze kamers zullen sfeer geven. Deze planten zullen gedurende te jaren veranderen volgens de keuze van de gebruikers, dit is zeer moeilijk in te schatten in de ontwerpfase, maar als de structuur alreeds is aangelegd, dan is het invullen helemaal zo moeilijk niet meer.